Steigerbuis bestellen, 3 handige tips

Steigerbuis bestellen, 3 handige tips

 (3)

  Steigerbuis

Als u steigerbuis gaat bestellen rijzen er wellicht enkele vragen op. Bouwen met steigerbuis is geen raketwetenschap maar het is wel raadzaam om eerst wat informatie te vergaren. We hebben hier enkele handige tips op een rijtje gezet waarmee de belangrijkste vragen worden beantwoord:

  1. Welke steigerbuis moet ik kiezen?
  2. Welke diameter moet ik bestellen?
  3. Hoe moet ik de buislengte bepalen?

1. Welke steigerbuis moet ik kiezen?

In onze webshop kunt u 5 soorten steigerbuizen bestellen; steigerbuis, zwarte steigerbuis, constructiebuis, aluminium buis en gegalvaniseerde buis. Elke buis heeft eigen kenmerken, voor- en nadelen. Om te bepalen welke buis voor u de juiste keuze is geven we hieronder per buis de eigenschappen en eventuele toepassingen.

Steigerbuis

steigerbuis detail

Steigerbuis is gegalvaniseerde, ofwel thermisch verzinkte stalen buis. Deze buis kan werkelijk overal worden toegepast en de mogelijkheden zijn oneindig. Door de oppervlaktebehandeling is steigerbuis bestand tegen roesten en kan dus zonder zorgen buiten worden gebruikt. Steigerbuis heeft oorspronkelijk een licht glanzend en ruw uiterlijk. Bij buitengebruik zal de buis snel dof worden, bij binnengebruik duurt dit proces veel langer en kan het jaren duren voordat de buis zijn glans verliest.

Zwarte steigerbuis

zwarte steigerbuis keukentafel

Zwarte steigerbuis is eigenlijk geen steigerbuis, maar stalen buis met een zwarte coating. Deze buis heeft dus geen zinklaag en zal bij buitengebruik op termijn gaan roesten. Deze buis is dus in principe alleen geschikt voor binnen gebruik en vindt zijn toepassing in meubels, kledingrekken of wanddecoratie. Ook voor zakelijk gebruik zoals standbouw kan deze buis prima worden ingezet.

Constructiebuis

constructiebuis wandkast

Constructiebuis de uitgeklede versie van steigerbuis en heeft helemaal geen oppervlaktebehandeling. Constructiebuis is dus gewoon ijzeren buis met een ijzer/antraciet kleurig uiterlijk. Deze buis wordt vaak toegepast in combinatie met zwarte buiskoppelingen voor een stoere industriëele uitstraling. Verder kan deze buis ook gebruikt worden voor de oorspronkelijke lastoepassingen.

Aluminium buis

Aluminium buis spandoekframe

Aluminium buis is lichtgewicht buis en is daardoor zeer geschikt voor (demontabele) constructies die vaak verplaatst moeten worden. Daarnaast is bijvoorbeeld spandoekframe een veel voorkomende toepassing omdat door het lichte gewicht makkelijker kan worden gemoteerd. UIteraard roest aluminium buis niet en is dus zeer geschikt voor buitengebruik.

Gegalvaniseerde buis

Gegalvaniseerde buis is hetzelfde als de hierboven genoemde steigerbuis en heeft dus voor dezelfde toepassingen worden ingezet. Wij hebben deze in onze webshop alleen apart vermeld omdat simpelweg veel mensen zoeken naar gegalvaniseerde buis.

2. Welke diameter moet ik bestellen?

De te kiezen buisdiameter is afhankelijk van de constructie en is tevens een kwestie van smaak. Als u bijvoorbeeld steigerbuis gaat gebruiken voor meubels dan is een minimale buisdiameter van Ø33.7mm aan te raden. Mits er voldoende ondersteuning en verbindingen worden toegepast kan ook een kleinere buisdiameter worden toegepast. Als u een voorkeur heeft voor een robuuste uitstraling kiest u simpelweg voor een grotere buisdiameter.

Als de constructie echt een dragende functie heeft zoals een overkapping is het raadzaam om hiervoor een berekening te laten maken door een constructeur. Die zal dan de minimaal t gebruiken buisdiameter berekenen.

3. Hoe moet ik de buislengte bepalen?

Als u steigerbuis op maat gaat bestellen moet u rekening houden met de betreffende buisdiameter (zie onderstaande tekening). Onze buiskoppelingen zijn, op enkele uitzonderingen na, geheel open. Ze hebben dus geen “stootrand”. De hoekbuizen raken elkaar dus net met de punt en kopse buis (in het midden) loopt tot tegen de horizontale dwarsbuis.

Om de maat van de steigerbuis te bepalen kunt u het beste een schets maken van het frame zoals in ons voorbeeld. Uw constructie kan er natuurlijk veel ingewikkelder uitzien maar het principe kunt u steeds weer toepassen. Laat de koppelingen nog even weg, zo ziet u meteen welke zaagmaten er nodig zijn.

Bekijk hier onze steigerbuis ►

 (3)